Zelené dary přírody uprostřed zimy?

Venku začalo pořádně mrznout a zima se konečně ukazuje ve své plné síle a kráse. Lokální zelenině dávno sezóna odzvonila a zásoby, které jsme si z podzimní úrody vytvořili, se pomalu tenčí.

Přesto právě nyní chodím kolem záhonků a ještě dnes sklízím krásné mrazuvzdorné listy kadeřávku, růžičkové kapusty a nebo ve skleníku vysemeněný polníček. Vychutnáme si je buď v čerstvém salátku, jako příloze k jídlu, nebo jimi zpestříme zahřívací zimní polévky.

Obzvlášť oblíbenou lahůdkou v tomto ročním období je u nás též úprava takzvanou tempurou, neboli fritováním. Tehdy obalené listy zeleniny, nebo v létě i jakýchkoli bylinek, ponoříme do rendlíku s rozpáleným olejem a za malou chvilku vytahujeme vynikající křupavou lahůdku, kterou zpestříme a doladíme celý talíř. Ovšem POZOR! Všichni je milují, takže neskutečně rychle mizí 😉

Tyto zelené poklady obsahují pro naše zdraví velmi cenné vitamíny a minerály. Kadeřávek jako všechna košťálová zelenina obsahuje isothiocyanáty – látky, které působí proti enzymům vedoucím ke vzniku nádorových buněk a mohou přispět k prevenci rakoviny. Dusičnany a dusitany obsažené v košťálové zelenině mohou pomoci osobám po infarktu k rychlejšímu zotavení, tyto sloučeniny totiž omezují rozsah a míru poškození srdce. Obsahuje dále velké množství látek, které chrání buněčnou DNA před poškozením. Košťálová zelenina je všeobecně bohatá na vlákniny, minerální látky (fosfor, vápník a draslík) a vitaminy skupiny B, C, provitamin A a kyselinu listovou

V zimě obzvlášť mají proto tyto listy velmi pozitivní vliv na naše zdraví a dodávají našemu tělu v jídelníčku nyní tolik potřebné živiny a látky. I díky tomu jsme pak odolní a připravení nejen na chladnou zimu, ale třeba i na kdejaký okolo létající vir 🙂

Také listy šalvěje, zasazené na záhon v zákrytu domu, jsou dosud překvapivě stále krásně zelené. A tak si dopřáváme čaj z čerstvé šalvěje a rýmovníku, někdy s přidáním v létě nasušených květů slézu, abychom zvládali zimní rýmičky a kašlíky, nebo jim v lepším případě s pomocí dalších přírodních postupů rovnou předcházeli.

Ta chuť je jemná a úžasně lahodná. Stačí si pomačkat pár čerstvě natrhaných lístků šalvěje a/nebo rýmovníku a zalít horkou vodou o teplotě cca 80°C. A výborný čaj je na světě. Můžete popíjet kdykoli během dne, nejlépe vždy čerstvě připravený, ale klidně i již vychladlý. Lze jej samozřejmě připravit i ze sušených lístků nebo směsí, jen nemívá tak plnou chuť.

Chcete-li se inspirovat dalšími postupy, jak podpořit svou odolnost a imunitu v nejchladnější části roku a vyvarovat se běžným zimním nešvarům, můžete se těšit na můj e-book zdarma, který pro vás právě připravuji.

Máte-li vy sami nějaké konkrétní osvědčené postupy, jak se udržet fit i v tomto náročném období coronaviru a chladné zimy k tomu, napiště níže do komentářů, nebo mi pošlete zprávu na můj email. Taktéž učiňte, pokud vás zajímá nějaké zdravotní téma, které aktuálně řešíte, a potřebovali byste s ním poradit. Vzájemná inspirace nám může pomoci a povzbudit nás na naší cestě ke zdraví.

Miluji objevovat zázraky a sílu přírody, ochutnávat a vychutnávat život, a využívat všechny tyto dary na cestě ke zdraví. Proto mě baví skrze léčení přirozenou stravou probouzet i v druhých touhu po uzdravení. Můj celý příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.